Actualitat
25 Octubre 2019
Abotrans, adob orgànic NPK 2-3-4 ecològic per millorar sòl i producció

Ha arribat el moment en què s’ha aportar al sòl el fertilitzant orgànic, que en millora l’estructura i proporciona al cultiu nutrients en forma fàcilment assimilable. Gràcies a aquest adob la planta tindrà major capacitat per absorbir els nutrients “i la producció millorarà tant en quantitat com en qualitat”, tal com destaca David Grande, responsable de la planta d’ABOTRANS a Escarabajosa de Cabezas (Segòvia), on s’elaboren fertilitzants orgànics i es comercialitzen en sacs, ‘big bags’ i a granel, en format de pellet o pols. La companyia forma part del grup familiar BURÉS, que es dedica des de fa diverses generacions al sector dels substrats de cultiu, les terres, els fertilitzants i els adobs orgànics.

L’avantatge dels adobs elaborats per ABOTRANS respecte els qui fertilitzen a base de ‘brossa’ d’animals és que el producte es lliura perfectament homogeni, lliure de qualsevol altre tipus de restes, sense patògens ni llavors de males herbes. Segons paraules de David Grande, “a diferència dels fems tradicionals, el producte d’Abotrans ja ha realitzat el procés de descomposició, per la qual cosa es pot aportar a la terra en el moment de la sembra o pocs dies abans”, però no amb mesos d’anticipació, que és el que els fems necessiten per a incorporar-se al sòl.

ABOTRANS elabora a l’any més de 2.500 tones de producte, que es distribueix per conreus d’elevat rendiment d’arreu d’Espanya. A Castella i Lleó s’empra per a millorar els sòls de comarques hortícoles com la del Carracillo, i compta amb un llarg recorregut en vinyar. En tot cas, Grande en recomana l’ús en produccions de secà de forma regular, “per exemple cada tres anys, per anar millorant el perfil del sòl, deteriorat després de dècades d’abandonament del fertilitzant orgànic d’origen animal”.

El producte estrella de la companyia és Biorcamp Premium, elaborat a base de fems d’ovella. Aquest adob certificat per a agricultura ecològica amb un NPK 2-3-4 que, pel seu origen, posseeix un alt contingut en matèria orgànica, “millora les propietats del sòl i afavoreix un major rendiment del conreu”.

La seva alta concentració de fòsfor i potassi proporciona a la planta una facilitat de creixement natural. Tal com recorden des d’ABOTRANS, aquests elements participen en nombrosos processos cel·lulars dels vegetals, a banda d’actuar en la descomposició de la mateixa matèria orgànica del sòl.

Es pot aplicar com a adob de fons o de cobertora, i també aportar al sòl de forma localitzada en el cas dels cultius llenyosos, gràcies al seu format pellet.

Forton és la principal novetat d’ABOTRANS, elaborat a partir de fems de vedell i restes vegetals. En ple procés de certificació com a producte ecològic, Forton presenta una elevada riquesa en fòsfor i potassi. Tot el seu nitrogen es troba en forma orgànica, la qual cosa en facilita l’absorció per part del cultiu.

Tant Biorcamp Premium com Forton ofereixen l’avantatge d’una elevada matèria orgànica animal, amb un percentatge significatiu d’àcids húmics, la qual cosa facilita l’intercanvi de ions en el complex de canvi entre sòl i planta.

També milloren les propietats físiques del sòl; afavoreixen la porositat, ventilació i circulació d’aigua en sòls argilosos, mentre que aporten estructura en el cas dels sòls arenosos.

Respectuós amb el medi ambient

El producte premium d’ABOTRANS és ecològic i resulta més respectuós amb l’entorn que altres productes perquè es pot aportar estrictament el que demanden el nostre sòl i el nostre cultiu, “sempre que haguem analitzat el sòl”. A més, en ser matèria orgànica facilita que es desbloquegin elements com el fòsfor o el potassi que puguin estar retinguts en el sòl.

Aquest any, Grande alerta davant la temptació d’abonar de forma insuficient després d’uns resultats força escassos en la collita. Davant d’això, “no s’ha de perdre de vista la necessitat de pensar a mig termini, de fer un manteniment del sòl cada any, de manera que estigui preparat tant per afrontar un any regular o dolent com, sobre tot, per permetre al cultiu arribar a la seva màxima producció en cas que estiguem davant d’un bon any”.

Actualitat
LLEGIR TOTES LES NOTÍCIES