Actualitat
23 Octubre 2019
Adob orgànic NPK 2-3-4 ecològic per millorar sòl i producció

Tot agricultor sap que els abonaments orgànics proporcionen al cultiu nutrients en forma fàcilment assimilable. A més, i sobretot, que l’aportació de matèria orgànica actua com a potenciador de l’estructura del sòl. Gràcies a això “la planta tindrà major capacitat per absorbir els nutrients i la producció millorarà tant en quantitat com en qualitat”.

Així ho destaca David Grande, responsable de la planta d’ABOTRANS, que elabora fertilitzants orgànics i els comercialitza en sacs, ‘big bags’ i a granel, en format de pellet o pols. La companyia es troba a Escarabajosa de Cabezas (Segòvia) i forma part del grup familiar BURÉS, que es dedica des de fa diverses generacions al sector del conreu, les terres, els fertilitzants i els adobs orgànics.

Alt valor afegit

La companyia elabora a l’any més de 2.000 tones de producte, que es distribueix per conreus d’elevat rendiment d’arreu d’Espanya. A Castella i Lleó s’empra per a millorar els sòls de comarques hortícoles com la del Carracillo, i compta amb un llarg recorregut en el vinyar. En tot cas, el responsable d’ABOTRANS en recomana l’ús en produccions de secà cada tres anys, per exemple, “per anar millorant el perfil del sòl”, tan deteriorat després de dècades d’abandonament del fertilitzant orgànic.

“El fertilitzant Biorcamp Premium està certificat per a agricultura ecològica”

El producte estrella de la companyia és Biorcamp Premium, elaborat a base de fems d’ovella. Aquest adob certificat per a agricultura ecològica és un NPK 2-3-4 que, pel seu origen, posseeix un alt contingut en matèria orgànica, “que millora les propietats del sòl i afavoreix un major rendiment del cultiu”.

La seva alta concentració de fòsfor i potassi proporciona a la planta una facilitat de creixement natural. Tal com recorden des d’ABOTRANS, aquests elements participen en nombrosos processos cel·lulars dels vegetals, a banda d’actuar en la descomposició de la matèria orgànica del sòl.

Es pot aplicar com a adob de fons o de cobertora, i també aportar al sòl de forma localitzada en el cas dels conreus llenyosos, gràcies al seu format pellet.

Forton és la principal novetat d’ABOTRANS, elaborat a partir de fems de vedell i restes vegetals. En ple procés de certificació com a producte ecològic, Forton presenta una elevada riquesa en fòsfor i potassi. Tot el seu nitrogen es troba en forma orgànica, la qual cosa en facilita l’absorció per part del cultiu.

Millorar les propietats del sòl

Tant Biorcamp Premium com Forton ofereixen l’avantatge d’una elevada presència de matèria orgànica, amb un percentatge significatiu d’àcids húmics, la qual cosa facilita l’intercanvi de ions en el complex de canvi entre sòl i planta. També milloren les propietats físiques del sòl. En concret, afavoreixen la porositat, ventilació i circulació d’aigua en sòls argilosos, mentre que aporten estructura en el cas dels sòls arenosos.

 

S’aplica com a adob de fons o de cobertora i de forma localitzada gràcies al seu format pellet

Sense patògens ni llavors de males herbes

L’avantatge dels adobs elaborats per ABOTRANS respecte els qui fertilitzen a base de ‘brossa’ d’animals és que el producte es lliura perfectament homogeni, lliure de qualsevol altre tipus de restes, sense patògens ni llavors de males herbes. “El client que ens prova ja no fa falta trucar-lo l’any següent, ja que és ell mateix qui ens truca”, subratlla David Grande.

A més, “perquè el professional es convenci de les virtuts d’aquest producte, convidem a visitar la planta i a conèixer com s’elabora”.

Un producte homogeni

Un d’aquests clients és Juan Luis Herranz, de Viveros Secueductos, que ven a tota la península –sobretot a Andalusia- planta d’espàrrec, maduixa, gerd i altres cultius de regadiu.

“En un viver has d’oferir total sanitat; per això som estrictes amb les rotacions i desinfectem el sòl, per després realitzar un adobat de fons amb el fertilitzant d’ABOTRANS”, destaca. Per a ell l’avantatge resideix a “comptar amb un producte completament homogeni, lliure de virus i bactèries patògenes i sense llavors de males herbes”.

Actualitat
LLEGIR TOTES LES NOTÍCIES